Sposób przygotowania

Do garnka wrzucamy opłukane dobrze jagody, zalewamy je 1 szklanką wody i zagotowywujemy, by póściły swój sok. Następnie dodajemy sok z cytryny (ja całą cytrynę roluję dłonią i wtedy taki sok najlepiej odchodzi od miąższu). Dodajemy cukier i gotujem przez okres około 15 minut.
Nastpnie przelewamy do słóiczków, ale dzem np taki do tortu- warto odlać częśc soku w inny słoiczek, a pozostałoś pzrekładać do słoików. Dzem gorący oczywiście ma być, wekujemy go w suchych słoikach. Następnie zakręcamy i odkręcamy je do góry dnem.
Cytryna sprawia ,ze sok ma ładny kolor.


Ja wykorzystałam taki dzem do tortu:)

Zachecam do zbierania samemu jagód , fajna przygoda, przyjemność i potem jest coś dobrego.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika78

    lubie domowe dzemy..
  • 0
    original
    Opublikowano

    daria2911

    super, domowe dżemy są najlepsze
  • 2
    original
    Opublikowano

    Anio?eczek

    super dżem :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    uwielbiam jagody

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !