Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowy "murzyn" z jabłkami kruszonką.....

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
drożdże świeże 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
sól - szczypta
mleko letnie 1 szklanka
masło stopione 1/2 kostki
jajko 3 sztuki
Ciasto:
kakao sypkie 1/2 szklanki
mąka 4 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
jabłka 4 sztuki
kruszonka - w opisie
lukier - w opisie

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowy "murzyn" z jabłkami kruszonką.....

Kroki postępowania

1
zaczyn: drożdże wkruszyć do miski - mleko letnie i masło stopione wlać do naczynia i dodać cukier, sól, jajka i widelcem dobrze rozbełtać - całość wlać do drożdży i lekko zamieszać - miskę nakryć talerzem i na 2 godziny w ciepłe miejsce
Krok 1 - drożdżowy "murzyn" z jabłkami kruszonką..... foto
2
po tym czasie do zaczynu przesiać mąkę z kakao i wsypać cukier waniliowy - wyrabiać mikserem z 5 minut - ciasto ma być nie za rzadkie - jak trzeba to dosypać mąki ile trzeba
Krok 2 - drożdżowy "murzyn" z jabłkami kruszonką..... foto
3
wyrobione ciasto nakryć talerzem i na 30 minut w cieple do wyrośnięcia
Krok 3 - drożdżowy "murzyn" z jabłkami kruszonką..... foto
4
jabłka pokroić na grubsze kostki - przygotować kruszonkę: z 10 dag masła wymieszać z 10 dag cukru i mąki wsypać ile potrzeba - palcami zrobić kruszonkę - ciasto wyrośnięte przełożyć do dwóch keksówek (20x10 cm) wysmarowanych tylko masłem, na ciasto rozłożyć jabłka i lekko je przycisnąć do ciasta - na wierzch posypać kruszonką - piec ok 30 minut w 190C w piekarniku lub w prodiżu grzałka góra/dół - ja piekłam w prodiżu każdą blaszkę osobno - zostawić do ostudzenia w blaszkach - lukier: cukier puder 4 łyżki wymieszać z do 2łyżeczek śmietany i dobrze go utrzeć - polukrować wierzch ciasta
Krok 4 - drożdżowy "murzyn" z jabłkami kruszonką..... foto
5
drożdżowe kakaowe robiłam pierwszy raz i jest rewelacyjne w smaku i jakości ciasta.....SMACZNEGO!!!!
Krok 5 - drożdżowy "murzyn" z jabłkami kruszonką..... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.01.2013 21:34
dobre ciasto.
Adam/ZUB3R 07.01.2013 23:08
smaczny placek
kate.500 19.09.2012 07:33
pyszny pomysl
Justyna37 24.04.2012 06:52
pycha
ziutula
ziutula 16.04.2012 10:13
http://www.doradcasmaku.pl/blog/1219/wpis/1465/moj-1-wszy-drozdzowy-murzyn-z-jablkami-i-kruszonka-.html
Beatris 16.04.2012 09:46
Ja również nie jadłam ciasta drożdżowego z kakao. Jestem ciekawa smaku. Brawo za pomysł.
Ewa6274879 15.04.2012 22:46
Drożdżowego na czarno jeszcze nie jadłam, ale skoro jest "rewelacyjne" to nie pozostaje nic innego, jak tylko spróbować :)
Dorota76 15.04.2012 21:18
smacznie się robi
caralajna 15.04.2012 19:21
przyznam że nie jadłam drożdżowego z kakao, ale nie wątpię że jest wyborny :)
Monika78 15.04.2012 17:18
fajny murzyn z jablkowym twistem :)
Marko 15.04.2012 15:40
uwielbiam takie słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: