Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marmurkowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
kakao 2 lyzki
jajko 5
olej 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 lyzeczka
woda 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 lyzeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa

Kroki postępowania

1
Przepis na tą babkę dostałam od koleżanki. Początkowo zadziwiła mnie kolejność przygotowania tej babki. Zawsze pianę z ubitych białek dodawałam na koniec do ciasta, delikatnie mieszająć łyżką. Tutaj jest odwrotnie najpierw ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i dodajemy pozostałe składniki : żółtka, cukier, cukier waniliowy, wodę, olej i wymieszany z mąką proszek do pieczenia.
Krok 1 - Babka marmurkowa foto
2
Na koniec odlewamy trochę ciasta (ilość zależy od tego jak chemy mieć dużo ciemnej masy), dosypujemy do niego kakao i mieszamy. Jasną masę wlewamy do keksówki, na to wlewamy ciemną masę i widelcem robimy wgłębienia. Pieczemy babkę w 175 stopniach ok 40-50 minut.
Krok 2 - Babka marmurkowa foto
3
Jasną masę wlewamy do keksówki, na to wlewamy ciemną masę i widelcem robimy wgłębienia. Pieczemy babkę w 175 stopniach ok 40-50 minut.
Krok 3 - Babka marmurkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 13.08.2012 11:57
super
wiola333 08.08.2012 15:11
pycha
Barbara/zuza22_85 17.05.2012 12:23
prosta i smaczna
aginaa 16.04.2012 19:23
polecam
dwa pokoje z kuchnią 16.04.2012 01:56
pyszne ciasto
Katarzyna87 15.04.2012 15:09
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak