Sposób przygotowania

Farsz do pierogów:Ser mielimy, dodajemy do niego żółtka jaj, cukier zwykły, cukier waniliowy. Wszytskie składniki ucieramy w celu uzyskania jenolitej konsystencji.



Mąkę przesiać na stolnice, wbić jajo, dodać sół, wodę i zgnieść ciasto oraz je starannie wyrobić. Podzielić na czesci , przykryć miseczką aby ciasto nie obsychało. Każda część wałkować dosyć cienko, wykrawać szklanką czy foremką krążki o średnicy około 5 cm.

Formować pierożki ( za pomocą szklanki zrobić formę) Na środek krążka położyć łyżeczkę farszu Skleić boki, tak żeby się nie rozklejały, gdyż grozi to rozwaleniem się pieroga , jego rozgotowaniem podczas gotowania. Zlepione pierogi układać na deseczce posypanej mąką lub sicie.
Zagotować osoloną wodę w dużum garnku, rondlu. Na wrząca wodę wrzucać partiami pierogi, zamiszać łyżką. Wybierać łyżką cedzakową, wyłożyć na półmisek ( nie jeden na drugi, tylko obok). Robimy tak dopiero gdy pierogi juz wystygną;)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Kamila/kami007

    uwielbiam pierogi:)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Piter 31

    uwielbiam pierogi
  • 0
    original
    Opublikowano

    ana00

    mmm z twarogiem :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    pestka

    świetne pierożki
  • 0
    247017_776885135732812_6766402448041904983_n
    Opublikowano

    Milka100

    jak ja lubię pierogi

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !