Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać sól, rozpuszczone masło i zarabiając łyżką wlewać gorącą, prawie wrzącą, wodę. Gdy tylko składniki lekko się połączą zagnieść elastyczne ciasto - ostrożnie bo gorące. Ciasto zawinąć w ściereczkę i odłożyć na ok. 30 min.. Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem, odstawić. Truskawki opłukać, osączyć, poobrywać szypułki a owoce pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć cynamonem, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawać krążki. Nakładać po czubatej łyżce rozdrobnionych truskawek i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce, ale nie mogą leżeć długo bo ciasto rozmięknie. Gotować partiami, wrzucając je na osolony wrzątek i wyławiać po ok. 3-5 minutach. Podawać polane śmietaną i ew. posypane cukrem trzcinowym albo miętą.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    robie podobnie pychaaa
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wojtek10_89

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    miki47

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Ach, pierogi... uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    pyszności :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ulaaa

    najlepsze pierogi na świecie
  • 0
    original
    Opublikowano

    jeanette_v

    Już lecę po truskaweczki...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !