Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń czekoladowo-pomarańczowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2 szkl.
masło 2 łyż.
żółtko jajek 2 szt.
cukier 2 łyż.
kakao 3 łyż.
mąka ziemniaczana 2 łyż.
czekolada gorzka 35 g
skórka z pomarańczy lub limonki 1 łyżecz.
sok z pomarańczy 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń czekoladowo-pomarańczowy

Kroki postępowania

1
Czekoladę ścieram na tarce na średnich lub małych oczkach, z pomarańczy ścieram skórkę na małych oczkach. Natomiast z ćwiartki pomarańczy wyciskam sok. Odlewam pół szklanki, dodaję do tego żółtka, cukier, kakao, mąkę i miksuję. Resztę mleka wlewam do garnka, dodaję masło i doprowadzam do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewam powoli przygotowaną wcześniej mieszankę budyniową. Gotuję budyń na małym ogniu ciągle mieszając.
Krok 1 - Budyń czekoladowo-pomarańczowy foto
2
Na koniec dodaję startą czekoladę, sok i skórkę z pomarańczy.
Krok 2 - Budyń czekoladowo-pomarańczowy foto
3
Kiedy budyń zgęstnieje przekładam go do miseczek i od razu podaję.
Krok 3 - Budyń czekoladowo-pomarańczowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 27.04.2012 08:53
extar pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak