Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z jabłakmi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 g
jabłka 5 sztuk
cynamon 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
sok z cytryny 5 łyżek
śmietana 30% 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z jabłakmi

4 jabłka obrać i pokroić w grube plastry. Na patelni rozpuścić cukier z kilkoma kroplami cytryny, mieszać by się nie spalił. Do płynnego karmelu dodać jabłka i podsmażyć chwilę, ale nie dopuścić do tego by się rozpadły. Ryż ugotować na sypko.W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, warstwę jabłek, posypać cynamonem i polać śmietanką. Następną warstwę ryżu, jabłek, cynamonu i śmietanki... i tak do końca. Wierzchu ułożyć warstwę z surowego jabłka pokrojonego na plasterki. Zapiekać 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 18.05.2012 20:13
smaczny deser albo obiad:)
treonina 15.04.2012 12:18
ja czasami podaję taki ryż z jabłkami na obiad :-)
Marcin Vw1 15.04.2012 10:34
smakowity deser
dwa pokoje z kuchnią 14.04.2012 23:38
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak