Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada chałwowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
mąka ziemniaczana 5 łyżka
mąka pszenna 3 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
cukier 3/4 szklanka
chałwa 30 dag
budyń waniliowy 1 sztuka
mleko 1,5 szklanka
cukier 0,5 szklanka
margaryna kostka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada chałwowa

1.Jaja ubić z cukrem (3/4szkl.) . Wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, następne wsypać tą mieszankę do ubitych jaj i miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji, jednak niezbyt długo. Wylać ciasto na blachę o wymiarach 30 cm x 40 cm. Wstawić do nagrzanego do 140 st. piekarnika na 30 minut.
2.Upieczony biszkopt wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon. Wystudzić.
3.Mleko wlać do rondelka, wsypać cukier (0,5 szklanki), budyń, wymieszać i ugotować. Następnie wystudzić.
4.Margarynę utrzeć z wystudzonym budyniem. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i całość zmiksować.
5.Biszkopt rozwinąć i zdjąć ze ściereczki. Wyłożyć na niego krem i rozsmarować równomiernie na całym cieście. Delikatnie zwinąć całość w roladę.
6.Wierzch rolady można polać polewą z roztopionej czekolady i posypać wiórkami kokosowymi.
7.Roladę wstawić do lodówki na 3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak