Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto WZ-ka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 1 szklanka
kakao ciemne 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
jajko 2 sztuki
olej 1 szklanka
kefir 2 szklanki
śmietana kremówka 1 litr
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
mleko 1/2 szklanki
cukier puder 6 łyżek
serki homogenizowane(waniliowe) 2 (250g) sztuki
polewa czekoladowa wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto WZ-ka

Kroki postępowania

1
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać.
Krok 1 - Ciasto WZ-ka foto
2
Do suchych składników dodać jajka, olej i kefir, wymieszać łyżką.
Krok 2 - Ciasto WZ-ka foto
3
Ciasto przełożyć do dużej, wysmarowanej blaszki. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto ostudzić.
Krok 3 - Ciasto WZ-ka foto
4
Śmietanę ubić. Dodać do niej cukier puder i serki homogenizowane, wymieszać. Żelatynę namoczyć w mleku, a następnie rozpuścić ją (ja wkładam ją na 30 sekund do mikrofalówki), lekko przestudzić. Żelatynę dodać do śmietany i wymieszać. Ciasto przekroić na 2 placki. Na jedną część ciasta wyłożyć masę śmietanową.
Krok 4 - Ciasto WZ-ka foto
5
Przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto polać dowolną polewą czekoladową.
Krok 5 - Ciasto WZ-ka foto
6
Udekorować pozostawioną śmietaną.
Krok 6 - Ciasto WZ-ka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 16.12.2013 10:37
aż mi ślinka leci :)
fotoviderek 09.07.2013 07:34
Pyszna WZ-ka :)
Sroczka 21.06.2013 19:39
Zrobiłam, wyszła przepyszna. Polecam!
mic 29.07.2012 21:31
jest przepyszne,moglbym jesc i jesc
Andysz 28.07.2012 19:17
uwielbiam je!!!!
Weronika_eM 15.04.2012 23:13
uwielbiam to ciasto
sylwia / sytofala 14.04.2012 20:48
bardzo apetyczne
suzana 14.04.2012 17:01
uwielbiam wz!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak