Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażona skórka pomarańczowa w syropie

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcza 1 kg
cukier 300 g
woda 125 ml
cytryna 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Smażona skórka pomarańczowa w syropie

Kroki postępowania

1
Pomarańcze myjemy bardzo dokładnie. Każdą lekko nacinamy nożykiem tak, aby potem łatwo owoce obrać, zachowując skórki w równych kształtach. Pomarańcze obieramy, skórki wkładamy do naczynia i zalewamy zimną wodą. Moczymy skórki 2-3 dni, każdego dnia zmieniając wodę 2 do 3 razy. Przy każdej zmianie wody łatwo wyczujemy w niej smak goryczki.
Po upłynięciu czasu moczenia wkładamy skórki do rondelka i zalewamy czystą wodą. Zagotowujemy, a następnie gotujemy ok. 10 minut. Następnie wodę odlewamy, a skórki studzimy.
Krok 1 - Smażona skórka pomarańczowa w syropie foto
2
Kiedy ostygną przystępujemy do wycięcia albedo. Najlepiej posłużyć się przy tym nożem do ryb. Czynność powtarzamy do czasu, aż biała część skórki pomarańczowej zostanie całkiem usunięta.
Oczyszczoną z albedo skórkę kroimy wedle potrzeby: na kosteczkę, w paseczki lub julienne.
Krok 2 - Smażona skórka pomarańczowa w syropie foto
3
Tak przygotowaną, oczyszczoną z albedo i pokrojoną skórkę pomarańczową możemy smażyć w cukrze. Stosujemy następujące proporcje:
100 g skórek - 300 g cukru - 125 ml wody
Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, kiedy powstanie syrop. Do syropu wrzucamy skórki pomarańczowe i gotujemy na małym ogniu 5 do 10 minut. Mieszamy cały czas kontrolując, aby skórki zostały dokładnie nasączone syropem. Odstawiamy do wystudzenia do następnego dnia.
Na drugi dzień skórkę zagotowujemy - powinna być już teraz prawie przezroczysta. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i gotujemy jeszcze przez chwilę. Taką skórką napełniamy słoiczki. Przechowujemy w lodówce do dwóch miesięcy. Słoiczki można również pasteryzować, wtedy czas przechowywania wydłuży się.
Krok 3 - Smażona skórka pomarańczowa w syropie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 14.04.2012 15:07
wspaniałe:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak