Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka Tygryski

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 175 g
masło 300 g
białko 2 szt.
skórka z cytryny 1 łyżecz.
aromat migdałowy 5 kropel
mąka pszenna 435 g
kakao 25 g
migdały 125 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka Tygryski

Kroki postępowania

1
Cukier puder przesiewamy. Dodajemy zimne masło i siekamy je, a następnie zagniatamy z cukrem. Teraz dodajemy białka, sól, aromat migdałowy i skórkę cytrynową, ponownie zagniatamy wszystko razem.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 225 g mąki, zagniatamy i krótko wyrabiamy. Do drugiej części dodajemy kakao i 210 g mąki. Obie części zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 6 godzin (można mniej).
Krok 1 - Ciastka Tygryski foto
2
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy każdą z części na grubość ok. 2 mm. Ciasto dzielimy na paski równej szerokości, tak ok. 5-6 cm. Paski te układamy od razu na folii spożywczej, jeden na drugim, kolorami na zmianę.
Co trzecią warstwę układamy migdały w odstępach 2-3 cm równolegle do długiego boku pasków. Migdały przykrywamy kolejnym paskiem, i tak aż do wyczerpania pasków.
Gdy ułożymy już wszystkie paski, cała sztabkę wałkujemy krótko, tylko tam i z powrotem, by migdały dobrze ułożyły się w cieście. Całość zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 1/2 godziny. Dobrze jest zajrzeć w międzyczasie, bo ciasto musi być zmrożone ale nie może zamarznąć na kamień.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 185 st. C.
Krok 2 - Ciastka Tygryski foto
3
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, odwijamy stopniowo z folii i bardzo ostrym nożem kroimy na plasterki szerokości ok. 1 cm, śmiało można troszkę węższe. Układamy je od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 12-15 min, uważając by nie spiec za mocno.
Krok 3 - Ciastka Tygryski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 14.04.2012 23:39
przepis jak widzę jest stąd: http://kuchniaprezydentowej.blogspot.com/2011/12/tygryski-kruche-ciasteczka-z-migdaami.html
Monika78 14.04.2012 18:12
fajne te tygryski :)
motylwe 14.04.2012 13:52
całkiem inne- świetne
Misiabe 14.04.2012 13:46
Fajny pomysł na ciasteczka :)
halina55 14.04.2012 12:00
Super ;)
Paweł10 14.04.2012 11:52
piękne :-)
Ewa6274879 14.04.2012 10:52
wyglądają rewelacyjnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak