Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju z jabłkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
cukier puder 200 g
cukier waniliowy 32 g
jajko 6 szt.
mąka pszenna 400 g
proszek do pieczenia 3 łyżecz.
kakao 2 łyż.
mleko 4 łyż.
jabłka 400 g
budyń śmietankowy 1 szt.
mleko 2 szkl.
cukier puder 7 łyż.
masło 250 g
polewa czekoladowa 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju z jabłkami

Kroki postępowania

1
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wbić jajka i ucierać. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość połączyć z mlekiem o temperaturze pokojowej. Połowę ciasta przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy. Resztę ciasta wymieszać z kakao i rumem. Wyłożyć na jasną część ciasta i wyrównać powierzchnię.
Krok 1 - Fale Dunaju z jabłkami foto
2
Ułożyć pokrojone jabłka, lekko wciskając je w ciasto. Piec około 45 minut w 180 st.C
Krem: Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem i cukrem pudrem. Rozsmarować na zimnym cieście.
Krok 2 - Fale Dunaju z jabłkami foto
3
Udekorować polewą czekoladową. Pokroić.
Krok 3 - Fale Dunaju z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 26.01.2013 15:14
ślicznie wygląda MNIAM!!!!!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak