Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z pikantnym warzywnym sosem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1.5 kg
jajko 1 szt
sól do smaku
mąka 4-6 łyżek
papryka 2 szt
cebula 2 szt
pieczarki 30 dag
sos karaibski 5 łyżek
olej do smażenia
ketchup 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z pikantnym warzywnym sosem

Kroki postępowania

1
ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Ja lubie różne tekstury, więc połowe starłam na dużych oczkach, a połowę na małych.
Krok 1 - Placki ziemniaczane z pikantnym warzywnym sosem foto
2
Dodajemy sól, jajko i mąkę. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków i zawartości w nich wody. Ciasto musi być dosyć zwięzłe.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z pikantnym warzywnym sosem foto
3
Na rozgrzanej patelni i oleju formujemy nasze placki i podsmażamy na rumiano z obu stron na średnim ogniu.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z pikantnym warzywnym sosem foto
4
W międzyczasie podsmażamy nasze warzywa. Jak trochę zmiękną dodajemy ketchup i sos. Może to być jakiś sos karaibski, reagee reagee lub piri piri. Są one dosyć wyraźne w smaku i nawet nie trzeba doprawiać. Warzywa z sosem dusimy jeszcze przez 5 minut.
Krok 4 - Placki ziemniaczane z pikantnym warzywnym sosem foto
5
Placki podajemy razem z sosem.
Krok 5 - Placki ziemniaczane z pikantnym warzywnym sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak