Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 600 g
kiełbasa zwyczajna 250 g
cebula 2
olej
masło
smietana 18% 150 ml
mleko 250 ml
ziarenka smaku 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, kiełbasę kroimy w kółka.
Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na oleju.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy kolejno warstwy: pokrojone ziemniaki, cebulę i kiełbasę, następną warstwę w ten sam sposób.
W naczyniu mieszamy śmietanę, mleko, ziarenka smaku i gałkę muszkatałową, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy zapiekankę. Posypujemy startym żółtym serem.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godz.
Podajemy z ulubioną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 29.04.2012 08:24
pyszne
Ewelina47 17.04.2012 10:23
pycha
Justyna Jussstiii 17.04.2012 09:25
super
edi 13.04.2012 20:20
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak