Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól
woda
cebula 2 sztuki
kiełbasa mazowiecka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez maszynkę w celu ich starcia jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki wykładamy na durszlak żeby ściekła woda na ok. 20 minut. W tym czasie w dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Po 20 minutach starte ziemniaki przekładamy do miski. Odstaną wodę z ziemniaków ostrożnie zlewany, a osadzoną na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy mąki i sól w/g uznania. Mieszamy.
Krok 1 - Kluski ziemniaczane foto
2
Ciasto musi być gęstsze niż na placki ziemniaczane. Gdy woda w garnku się gotuje, starte ziemniaki wykładamy na deskę i łyżką wrzucamy niewielkie części masy ziemniaczanej do wrzątku. Trzeba to robić w miarę szybko. Aby masa nie kleiła się do łyżki w kubku przygotować należy wodę, aby co jakiś czas maczać w niej łyżkę.
Krok 2 - Kluski ziemniaczane foto
3
Kluski gotujemy w wodzie ok. 2-3 minuty od czasu ich wypłynięcia na wierzch.
Krok 3 - Kluski ziemniaczane foto
4
Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Gotowe kluski wylewamy na durszlak. Kluski ziemniaczane polewamy zasmażką i mieszamy. Dodatkowo można posypać zimnym, rozdrobnionym twarogiem.
Krok 4 - Kluski ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 17.01.2013 17:51
czy może być inna kiełbasa bo nie znam ten mazowieckiej ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak