Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielkanocna

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
jaja 4 sztuki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
kakao 2 łyżki
margaryna do smarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
gorzka czekolada 1 sztuka
mleko odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna

Kroki postępowania

1
Jajka wbijamy do wysokiej miski i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy na puszystą masę.
Krok 1 - Babka wielkanocna foto
2
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do miksowanej masy. Ważne! Dodając mąki i proszek cały czas miksujemy. Kostkę margaryny rozpuszczamy i dodajemy do ciasta. Nie musimy czekać aż roztopione masło ostygnie. Wszystko miksujemy na jednolite ciasto.
Krok 2 - Babka wielkanocna foto
3
Foremkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Krok 3 - Babka wielkanocna foto
4
Na tak przygotowaną foremkę wylewamy więcej niż pół ciasta.
Krok 4 - Babka wielkanocna foto
5
Do reszty dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy i wylewany na jasne ciasto.
Krok 5 - Babka wielkanocna foto
6
Odrobinę ciasta jasnego i ciemnego można wylać do maleńkiej foremki, by zrobić maleńką babeczkę na szczyt tej dużej.
Krok 6 - Babka wielkanocna foto
7
Babkę pieczemy od 50 minut w 180 st.C.
Krok 7 - Babka wielkanocna foto
8
Gotową babkę polewamy polewą.
Krok 8 - Babka wielkanocna foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak