Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik krakowski

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl.
cukier 1/2 szkl.
masło 1 kostka
żółtko jajek 4 szt.
jajko 8 szt.
cukier puder 1,5 szkl.
mąka ziemniaczana 2 łyż.
śmietana 30% 200 g
masło 200 g
cukier wanilinowy 2 łyż.
rodzynki 1 szkl.
twaróg 1,3 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik krakowski

Ciasto: Wszystkie składniki zagniatam na jednolite ciasto. Zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg mielę dwukrotnie. Żółtka oddzielam od białek. Mąkę ziemniaczaną łączę z cukrem waniliowym i kremówką. Masło miksuję na puszystą masę, następnie dodaję po 1 żółtku, po 2 łyżki cukru pudru i dalej miksuję. Powtarzam czynność aż do wykorzystania żółtek i cukru. Do utartej masy dodaję po 1 łyżce zmielonego twarogu i miksuję. Wlewam śmietanę z mąką i jeszcze chwilę delikatnie miksuję. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodaję do białek i delikatnie łączę z masą serową. Na koniec dodaję rodzynki. Dwie keksówki wykładam papierem. Ciasto wykładam z lodówki. 2/3 ciasta rozkładam na formy. Nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i do gorącego piekarnika wstawiam formy z ciastem. Piekę około 10 - 15 minut do zrumienienia. Na podpieczone ciasto wykładam masę serową. Pozostałą 1/3 ciasta wałkuję, kroję na paseczki i układam z nich na masie serowej kratkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 60 – 70 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 13.04.2012 14:25
PYSZNY
monika1968 13.04.2012 14:02
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak