Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebowe miseczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szkl.
woda 300 ml
oliwa 2 łyż.
sól 1 łyżecz.
białko 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
drożdże świeże 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebowe miseczki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z cukrem, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Wyrabiam ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę wyrastania.
Krok 1 - Chlebowe miseczki foto
2
Po tym czasie dzielę ciasto na 4 równe części. Z każdej odejmuję 12 g (na pompony bułeczek). Kulki ciasta rozpłaszczam na kształt koła i zbieram brzegi do środka, tak, aby uformować sakiewkę. Dzięki temu bułeczki będą naprężone i urosną do góry. Łączeniem do dołu układam na papierze do pieczenia i ostawiam na ok. 30 minut wyrastania. Smaruję żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżeczkami wody. Dekoruję pomponikami z ciasta.
Krok 2 - Chlebowe miseczki foto
3
Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 15 minut, aż będą rumiane. Odstawiam by przestygły, nożem odcinam wierzch i wyjmuję miąższ ze środka.
Krok 3 - Chlebowe miseczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak