Sposób przygotowania

w dużym naczyniu przygotować solankę wlać wodę wsypać sól peklową i wlać przyprawę w płynie włożyć całe surowe jajko ze skorupką i jeśli wypłynie na wierzch tzn.że solanka jest dość słona wkładamy do niej mięso przyciskamy czymś ciężkim aby mięso było całe zanurzone i odstawiamy na ok.tydzień w chłodne i ciemne miejsce chyba że mamy ją naszpikowaną szprycą to wtedy wystarczą 4 dni moczenia po tym czasie wyjmujemy mięso z solanki obsuszamy i wkładamy ja do siatki wieszamy na kijach na których będziemy wędzić i zostawiamy na jedną dobę w ciepłym miejscu aby szynki obeschły następnego dnia rozpalamy w wędzarni ogień jak się rozpali to zasypujemy trocinami od drzewa liściastego tak aby powstał dym wieszamy na kijach szynki i wędzimy na brązowy kolor,wyjąć zdjąć siatkę i smacznego.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    uwielbiam taką szyneczkę
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    po prostu pycha !
  • 1
    original
    Opublikowano

    dianix

    taka zjesc to niebo w buzi, zeby nie powiedziec w gębie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    super taka szyneczka na zbliżające się święta
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Super, moje smaki
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    wygląda przepysznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    uwielbiam taką

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !