Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Rzymski
Masa serowa:
-laska wanilii
-1cytryna
-1pomarańcza
-3jaja
-0.5kg sera twarogowego chudego
-10dkg cukru pudru
-4dkg mąki ziemniaczanej
Laskę wanilii przekroić wzdłuż,wyjąć miąższ. Z cytryny i pomarańczy zetrzeć skórkę,sok wycisnąć. Białka oddzielić od żółtek,ubić je na sztywno. Twaróg cukier puder, miąższ z wanilii, sok z cytryny i pomarańczy oraz ich skórkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkami.Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia,2/3 ciasta rozwałkować przełożyć do tortownicy po czym wyłożyć masę serową i wyrównać. Resztę ciasta rozwałkować,pokroić w równe paski i wyłożyć na masę serową robiąc na niej kratkę.
Kratkę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Piec ok 50minut w 175 stopniach.