Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik Rzymski

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
cukier puder 8 dkg
sól szczypta
cukier waniliowy opakowanie
żółtko jajek 1 szt
masło 17.5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Rzymski

Z mąki,cukru pudru,soli, cukru waniliowego,żółtka i masła zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny.

Masa serowa:
-laska wanilii
-1cytryna
-1pomarańcza
-3jaja
-0.5kg sera twarogowego chudego
-10dkg cukru pudru
-4dkg mąki ziemniaczanej

Laskę wanilii przekroić wzdłuż,wyjąć miąższ. Z cytryny i pomarańczy zetrzeć skórkę,sok wycisnąć. Białka oddzielić od żółtek,ubić je na sztywno. Twaróg cukier puder, miąższ z wanilii, sok z cytryny i pomarańczy oraz ich skórkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkami.Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia,2/3 ciasta rozwałkować przełożyć do tortownicy po czym wyłożyć masę serową i wyrównać. Resztę ciasta rozwałkować,pokroić w równe paski i wyłożyć na masę serową robiąc na niej kratkę.
Kratkę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Piec ok 50minut w 175 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 21.02.2014 09:36
Uwielbiam sernik.
malaczarna23 18.04.2012 08:32
pycha
Andysz 13.04.2012 09:00
mmmmmmmmm ciekawe!;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak