Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Balowy w wersji kawowej

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 litr
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżki
jajko 1 sztuki
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
masło 250 g 1 kostka
krakersy 2 opakowania
śmietana 30% 1/2 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda 1/3 szklanki
mleko zagęszczone słodzone 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Balowy w wersji kawowej

o 1/2 szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko razem roztrzepujemy, aby wyszła rzadka masa. Pozostałą część mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać wcześniej roztrzepaną masę, pamiętając aby stale mieszać. Powstałą masę budyniową wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną.
Sposób ułożenia powstałych składników:
Krakersy - Masa budyniowa (zimna) - Krakersy - Krówka - Śmietana - lekko posypać mieloną kawą rozpuszczalną

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 12.04.2012 21:25
mniam mniam
czekoladka_m 12.04.2012 18:46
Ja robię takie, ale właśnie nie w wersji kawowej, ale taka też musi być bardzo pyszna:):)
zdzichu 12.04.2012 17:02
pycha
teresa18 12.04.2012 16:58
mniam pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak