Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z pomarańczami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1\2 łyżeczki
cukier 3 łyżki
MASA POMARAŃCZOWA :
smietana 18% 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
galaretka pomarańczowa 1 sztuka
DODATKOWO:
śmietana 30% 1 szklanka
biała czekolada 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z pomarańczami

Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami, przesianą mąką pszenna wymieszaną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto ostrożnie rozsmarować na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja tradycyjnie piekłam na oko, ale nie trwało to dłużej jak 8-10 min w temp.180st, po upieczeniu jeszcze gorące zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia. Masa pomarańczowa: Margarynę rozpuścić z cukrem i kiedy się zagotuję dodać śmietanę i galaretkę, mieszając zagotować. Bita śmietana: Śmietanę kremówkę zagotować z czekoladą i kiedy wystygnie ubić na sztywno. Zimną roladę rozwinąć i posmarować ją zimną i gęstą już masą, ponownie zwinąć i wierzch posmarować bitą śmietaną, dowolnie udekorować plasterkami pomarańczy. Przed krojeniem dobrze schłodzić, aby masa w cieście dokładnie zastygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 12.05.2013 12:43
wygląda pysznie :)
Mienta 24.04.2012 13:19
chociaż za samymi pomarańczami nie przepadam to wypieki z i desery z pomarańczy należą do moich ulubionych. mam do nich wielką słabość i kiedyś chętnie wypróbuje ten przepis :)
przejs 18.04.2012 11:26
Pięknie wygląda!! Tak..soczyście :)
kriso 12.04.2012 21:22
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak