Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozczyn z drożdży

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

drożdże świeże 25 g
cukier 1 łyżecz.
mleko ciepłe 100 ml
mąka pszenna 2 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Rozczyn z drożdży

Do małej miseczki rozkruszam świeże drożdże i dodaje do nich cukier. Dzięki dodatkowi cukru drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy do drożdży roztartym z cukrem ciepłe mleko. Nie może ono być za gorące bo zniczy drożdże, ani za zimne bo drożdże nie będą pracować. Na koniec dodaję przesianą mąkę (w temperaturze pokojowej). Wszystko dokładnie rozcieram aby nie było grudek. Odstawiam na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Taki rozczyn dodaję do pozostałych składników na ciasto drożdżowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak