Sposób przygotowania

Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulion z drobiu, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.

Spróbuj również

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    Pracochłonne ale waro od czasu do czasu zrobić
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia20

    super obiadek mniam mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Lidzia

    Pyszności. Sama rzadko robię, ale pamiętam te, które robiła moja mama i babcia.
  • 0
    363
    Opublikowano

    Kejti

    Pyszności,dawno nie robiłam :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jagódka77

    dawno nie jadłam, chyba jutro zrobię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !