Sposób przygotowania

Zaczyn: Drożdże, ciepłe mleko, cukier i łyżkę mąki mieszamy.Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.Mąkę przesiewamy w osobnej misce i łączymy z zaczynem.Całość mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy na stolnicę i tworzymy kulę.Odstawiamy w ciepłe miejsce aby odpowiednio urosło ( ok 1 godziny) Gdy urośnie odrywamy małą kulkę i lekko wałkujemy jak na placek lub tworzymy wgniecenie.W środek rozsmarowujemy wybrany dżem.Kołacze kładziemy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.Ok.20 minut.Posypujemy kruszonką. kruszonka: Mleko, masło i cukier łączymy ze sobą aż do uzyskania kruszonki. Pieczemy w temperaturze 180s.c około 20 minut wcześniej smarując brzegi roztrzepanym jajem aby uzyskać złocisty odcień.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    ale równiutkie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dobra słodkość.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !