Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kołacz z kruszonką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 150 ml
żółtko jajek 2 sztuki
masło 30 gram
olej do smażenia 3 łyżki
drożdże 20 gram
cukier wanilinowy 30 gram
powidła śliwkowe 1 sztuka
mąka krupczatka 120 gram
mąka pszenna 120 gram
cukier brązowy 70 gram

Przepis i sposób przygotowania na: kołacz z kruszonką

Zaczyn: Drożdże, ciepłe mleko, cukier i łyżkę mąki mieszamy.Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.Mąkę przesiewamy w osobnej misce i łączymy z zaczynem.Całość mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy na stolnicę i tworzymy kulę.Odstawiamy w ciepłe miejsce aby odpowiednio urosło ( ok 1 godziny) Gdy urośnie odrywamy małą kulkę i lekko wałkujemy jak na placek lub tworzymy wgniecenie.W środek rozsmarowujemy wybrany dżem.Kołacze kładziemy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.Ok.20 minut.Posypujemy kruszonką. kruszonka: Mleko, masło i cukier łączymy ze sobą aż do uzyskania kruszonki. Pieczemy w temperaturze 180s.c około 20 minut wcześniej smarując brzegi roztrzepanym jajem aby uzyskać złocisty odcień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.04.2012 23:07
Dobra słodkość.
treonina 12.04.2012 15:59
ale równiutkie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak