Sposób przygotowania

Buraki obrać, pokroić w ćwiartki i zalać zimną wodą na 3 tygodnie przed świętami, żeby kisły w słoju zakręconym. Włoszczyznę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Chrzan obrać, zeskrobać i umyć, następnie utrzeć z niego drobne wiórki i sparzyć go wrzątkiem 2 razy. Mięso ugotować, wyjąć na talerz pokroić w kostkę. Obie kiełbasy pokroić w kostkę. Do wywaru dodać sparzony chrzan, mięso, kiełbasę i włoszczyznę i gotować przez pół godziny na małym ogniu. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do garnka. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Kwas z buraków dodać do garnka. Razem wszystko zagotować na małym ogniu przez 5 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !