Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski cygańskie.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 5 sztuka
ziemniak 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
sól do smaku 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski cygańskie.

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać ze skórki, ugotować w osolonej wodzie. Przecedzić i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków bądź ponieść ubijakiem. Ziemniaki wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną część odłożyć na bok i w to miejsce dodać mąkę ziemniaczaną oraz sól.
Krok 1 - Kluski cygańskie. foto
2
Jeden ziemniak obrać ze skórki i potrzeć na tarce - tak jak na placki ziemniaczane. Odstawić na bok, aż puści sok. Po tym czasie sok odlać i miąższ dodać do ciasta i wszystko wymieszać.
Krok 2 - Kluski cygańskie. foto
3
Z masy ziemniaczanej formować kluski wielkości mandarynki bądź mniejsze (dla dzieci) i koniecznie w każdej klusce zrobić dziurkę.
Krok 3 - Kluski cygańskie. foto
4
Gotowe kluski wsadzić do gotującej i osolonej wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze ze 3-4 minuty. Po koniec gotowania zawsze sprawdzam na talerzu czy już są gotowe.
Krok 4 - Kluski cygańskie. foto
5
Kluski zawsze u mnie królują na niedziele w towarzystwie kapusty i mięsa. Na zdjęciu z kaczką :) Smacznego

PS Koniecznie do każdej kluski wlać sos :)
Krok 5 - Kluski cygańskie. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 22.11.2013 21:40
Chyba bym pękła po takich kluskach hahah
IwonaKa 04.08.2012 16:27
smaczne te kluski,sama je robię dość często
ziutula
ziutula 24.06.2012 10:59
smaczne do sosów ...
gosia561 28.05.2012 08:20
fajny przepis
gosia561 28.05.2012 08:20
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak