Sposób przygotowania

Ogórek myje, osuszam i kroję wzdłuż na pół. Łyżeczką wydłubuje pestki. Ogórek, wraz ze skórką, kroję w drobną kostkę. Pomidory zanurzam na minutę we wrzątku, przelewam zimną wodą i pozbawiam skórki. Kroję poziomo na pół i łyżeczką usuwam pestki. Miąższ kroję w drobną kostkę. Czerwoną cebulę obieram i drobniutko siekam. Szczypiorek myje, osuszam i też drobno siekam. Mieszam razem ogórek, pomidory, cebulę i szczypiorek i odstawiam w chłodne miejsce. Cytryny szoruje w gorącej wodzie i wycieram. Z jednej cytryny ścinam nożykiem do cytrusów skórkę w cienkich paskach; z obu cytryn wyciskam sok. Czosnek obieram i drobniutko siekam. Mieszam skórkę i sok z cytryny z czosnkiem, dolewam 1/2 szklanki (125 ml) oliwy, dodaje trochę soli, pieprzu i cukru do smaku. Sos mieszam z warzywami, salaterkę przykrywam i trzymam przed podaniem co najmniej godzinę w lodówce.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !