Sposób przygotowania

Kalafior obieram z liści, dziele na różyczki i dokładnie płucze na dużym sicie. Odkładam na bok 2 garści różyczek kalafiora. Resztę kalafiora wrzucam do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotuje 2-3 minuty, po czym odcedzam. Cebulę obieram i drobno siekam. W rondlu rozgrzewamy masło. Dodaje cebulę i smażę kilka minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie, ale nie zacznie się rumienić. Dodaje podgotowany kalafior i chwilę smażę, aż różyczki pokryją się masłem. Dolewam mleko i szklankę wody. Doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam ogień. Gotuje 20 minut, aż kalafior będzie zupełnie miękki. Śmietankę mieszam z mąką i dodaje do zupy. Gotuje 1-2 min., aż zupa lekko zgęstnieje. Przelewam do blendera i miksuje, aż będzie miała gładką konsystencję. Przez sitko przelewam z powrotem do garnka i trzymamy na małym ogniu. Zupę rozlewam na talerze, dekoruję odłożonymi różyczkami kalafiora i natką pietruszki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    pyszunia

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !