Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z kalafiora

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 szt.
cebulka 1 szt.
masło 75 g
mleko 3 szkl.
śmietana 12% 3 łyż.
mąka 1 łyż.
natka pietruszki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z kalafiora

Kalafior obieram z liści, dziele na różyczki i dokładnie płucze na dużym sicie. Odkładam na bok 2 garści różyczek kalafiora. Resztę kalafiora wrzucam do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotuje 2-3 minuty, po czym odcedzam. Cebulę obieram i drobno siekam. W rondlu rozgrzewamy masło. Dodaje cebulę i smażę kilka minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie, ale nie zacznie się rumienić. Dodaje podgotowany kalafior i chwilę smażę, aż różyczki pokryją się masłem. Dolewam mleko i szklankę wody. Doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam ogień. Gotuje 20 minut, aż kalafior będzie zupełnie miękki. Śmietankę mieszam z mąką i dodaje do zupy. Gotuje 1-2 min., aż zupa lekko zgęstnieje. Przelewam do blendera i miksuje, aż będzie miała gładką konsystencję. Przez sitko przelewam z powrotem do garnka i trzymamy na małym ogniu. Zupę rozlewam na talerze, dekoruję odłożonymi różyczkami kalafiora i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 29.08.2012 07:37
pyszunia
ronald88 12.04.2012 19:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak