Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batonik a'la twix

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 95 g
cukier 1/4 szkl.
mąka pszenna 3/4 szkl.
masa krówkowa 4 łyż.
czekolada 125 g
olej 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Batonik a'la twix

Kroki postępowania

1
Ciasto: W misce utrzeć masło, dodać cukier i mąkę. Ucierać mikserem aż do powstania gładkiego ciasta (kruchego). Ciastem wylepić dno keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (wym. 12cm x 30cm). Ciasto nakłuć widelcem. Położyć na ciasto papier i wysypać kuleczki ceramiczne (aby obciążyły ciasto). Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut do momentu aż nabierze złotego koloru. Ciasto ostudzić.
Krok 1 - Batonik a'la twix foto
2
Nadzienie: Masę krówkową wyłożyć na ostudzone ciasto. Całość włożyć do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Wyjąć i pociąć na ok. 2 cm batoniki.
Krok 2 - Batonik a'la twix foto
3
Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać olej. Zanurzać batoniki w czekoladzie. Wyjąć i odstawić do zastygnięcia czekolady.
Krok 3 - Batonik a'la twix foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rutynka 31.08.2012 12:40
ciekawe:)
smerfetka79 15.05.2012 22:24
świetne ciacho:))
Justyna28 12.04.2012 12:26
fajny pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak