Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mleko 200 ml
margaryna 100 g
drożdże 25 g
jajko 1 szt.
cukier 1 łyżecz.
sól 1 łyżecz.
pierś z kurczaka 1 szt.
olej 2 łyż.
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 1 łyżecz.
pieprz 1 szczypta
jajko 1 szt.
warzywa mrożone 1 (na patelnię)
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżecz.
ser żółty 100 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami

Kroki postępowania

1
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłą, stopioną margarynę lub masło, resztę składników, wymieszać zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
Farsz: Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu, doprawić do smaku przyprawą do kurczaka, ziołami i pieprzem. Warzywa meksykańskie wyłożyć na patelnię z jedną łyżką oleju i smażyć ok. 8 minut, ostudzić. Do miski przełożyć usmażonego kurczaka, warzywa i starty ser żółty, dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na kształt koła, wyciąć kształt koguta.
Krok 1 - Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami foto
2
Nałożyć farsz i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Odciąć nożem niepotrzebne skrawki ciasta.
Krok 2 - Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami foto
3
Z odkrojonych części ciasta zrobić kogutowi skrzydło, ogon, grzebień, nóżki i głowę. Docisnąć ciasto widelcem wokół koguta. Za pomocą nożyczek ozdobić ogon, skrzydło i szyję kogucią. Całą powierzchnię ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Koguta wstawić do nagrzanego do 220*C piekarnika i piec 12 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180*C i piec kolejne 30 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykryć wierzch papierem do pieczenia.
Krok 3 - Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 18.02.2017 10:23
Super danie !
Klausia 06.11.2016 22:07
Wygląda świetnie
Ada-Gaba 02.08.2016 13:34
wspaniały kogucik
Grazyna0211 15.03.2016 13:29
świetny kogut
KORAL 28.01.2016 20:09
Smaczny kogucik
MAR3STA 20.10.2015 20:44
śliczny kogut i bardzo apetyczny
Aleksandra/Olcia 21.08.2015 13:20
dzieło sztuki
Stenka 22.07.2015 15:20
super pomysł
Laila2786 10.07.2015 15:06
rewelacyjny ten kogucik
IZABELA29 06.10.2014 08:44
świetne wykonanie
Barbara13 16.09.2014 23:43
jak dla mnie arcydzieło
Karolina46 06.11.2012 18:06
wspanialy przepis najlepszy jaki widzialam
KasiaK90 28.09.2012 13:00
wspaniały kogucik
[email protected] 07.08.2012 18:18
dobre
[email protected] 07.08.2012 18:18
dobre
Rafał10 04.08.2012 16:20
ale super kogucik :) toż to dzieło :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak