Sposób przygotowania

Biszkopt przekroić na 3 cienkie krążki. Rodzynki namoczyć w spirytusie.

Owoce odsączamy i kroimy na kawałki. Śmietankę ubijamy na sztywno z fiksami. W soku z brzoskwiń lub ananasa rozprowadzamy spirytus. Ma powstać mocny poncz. Spirytusu oczywiście można dać więcej jeśli jest taka potrzeba.

Teraz są dwa sposoby ułożenia kopy. Albo układa się w górę na płaskim talerzu coś w rodzaju kopca kreta lub w głębokiej szklanej misce tak jak ja to zrobiłam (moja kopa wędrowała ze mną w gości, więc ciężko by było mi ją wziąć ze sobą na talerzu).
Warstwy kopy: najpierw warstwa z jednego placka biszkoptu, który nasącza się dość mocno ponczem, na to warstwa owoców lekko skropionych spirytusem, na to bakalie, warstwa bitej śmietany, ponownie biszkopt, skropić ponczem, owoce, bakalie i śmietana. I tak do wyczerpania składników Na górze zawsze powinna być bita śmietana, która dekorujemy owocami, bakaliami, tym czym chcemy wg własnej fantazji. Można także porwać biszkopt na kawałki, wymieszać je z owocami, bakaliami i alkoholem, przekładając bitą śmietaną. Tak przygotowany deser odstawiamy na noc do lodówki, bo najlepszy jest na drugi dzień, gdy się "przegryzie".

Komentarze

  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    fajny przepis :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bartek8585

    Słyszałem kiedyś o tym deserze ale jak dotąd nie jadłem.
  • 0
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    perla

    Deser pyszny, polecam każdemu. Właśnie się szykuję do zrobienia kopy :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !