Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik korzenny z miodem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 200 ml
wódka
cynamon 1 laska
wanilia 1 laska
kardamon kilka ziaren
Goździki całe Prymat 1 szt.
skórka z cytryny
skórka z pomarańczy
ziele angielskie 2-3 Ziarna
miód płynny do smaku
cukier 1 szkl.
jabłka 4-5 czerwone

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik korzenny z miodem

Do dużego słoja ze szczelną nakrętką włożyć skórkę z cytryny i pomarańczy okrojoną bez białego albedo.
Dodać wanilię, cynamon, goździk, kardamon, ziele angielskie oraz umyte jabłka pokrojone w plasterki razem ze skórką (pozbawione gniazd nasiennych) - całość zalać spirytusem i dopełnić wódką, zakręcić i pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na 4-6 tygodni.
Po zmacerowaniu odcedzić jabłka, a spirytus przelać przez sitko wyłożone gęstą ściereczką.
Czysty płyn wlać do butelki, osłodzić lekko miodem.
Odcedzone jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier i szklankę wody - zagotować, zmniejszyć płomień i gotować do czasu, aż odparuje większość płynu.
Odcedzić, ostudzić i wlać do nalewki.
Butelkę szczelnie zakręcić i odstawić na 4 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
Im dłużej lażakuje, tym lepsza się robi :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.01.2014 00:06
Warto to robić.
Habibi 13.04.2012 00:13
Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich przepisów i zapoznania z moimi pomysłami na bardzo różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak