Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mizeria tradycyjna

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek 2 szt.
śmietana 18 proc 200 g
sok z cytryny 1 łyżecz.
cukier 1 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mizeria tradycyjna

Ogórki myję dokładnie pod bieżącą wodą, obieram ze skórki i kroję na cienkie plasterki. Przekładam plasterki ogórków do miseczki. Oprószam solą i odstawiam, po chwili odlewam z ogórków sok. Cytrynę sparzam, wyciskam sok z połowy cytryny. Koperek myję, osuszam i bardzo drobno siekam, dodaję do poszatkowanych ogórków. Mieszam wszystko ze śmietaną, sokiem z cytryny, doprawiam na koniec do smaku cukrem i pieprzem. Mizerię podaję jako dodatek do obiadu. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona, wyjęta prosto z lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 01.08.2012 21:23
lubię mizerię na słodko, wiele osób robi tylko na słono
caffee_tea 11.04.2012 18:56
uwielbiam to mizeria tradycja ;p

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak