Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy ziemniaczane w sosie koperkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 1 szt.
mąka ziemniaczana 3 łyż.
mięso wieprzowe 300 g
sos koperkowy 2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy ziemniaczane w sosie koperkowym

Ziemniaki obieram i połowę gotuję (najlepiej to zrobić dzień wcześniej), zimne ziemniaki przepuszczam przez praskę. Resztę ziemniaków ścieram na tarce o drobnych oczkach tak jak na placki ziemniaczane, odciskam nadmiar płynu. Do zmielonych ziemniaków dodaję ziemniaki surowe, roztrzepane jajko i mąkę. Doprawiam całość do smaku solą i dobrze wyrabiam. Gotowe ciasto dzielę na 20 równych części. każdą porcję ciasta układam na dłoni i formuję okrągłe kuleczki. Gotowe pyzy wkładam porcjami do osolonego wrzątku i gotuję przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podaję od razu, polane sosem koperkowym z uduszonym mięsem pokrojonym na kawałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak