Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frytki belgijskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
olej 1/2 litra
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Frytki belgijskie

Ziemniaki obieram ze skórki, myję dokładnie i kroję w dość równe cienkie słupki. Płuczę je na durszlaku, a następnie osuszam dokładnie papierowym ręcznikiem. Na głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam olej. Słupki ziemniaczane wrzucam partiami na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz (temp. 160*C). Smażę je chwilę, aż wypłyną i wtedy przekładam je na papierowy ręcznik. Kiedy wszystkie frytki przejdą ten etap - ponownie rozgrzewam olej (temp. 190*C) - wrzucam podsmażone frytki i smażę kilka minut, aż będą rumiane. Przekładam gotowe frytki na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podaję oprószone lekko solą z sosem czosnkowym i ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 02.08.2012 19:10
pyszne
Zoso 29.06.2012 23:33
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak