Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z wiśniami i korzenną nutą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
śmietana
wiśnie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wiśniami i korzenną nutą

Ciasto:
4 jajka,
1/2 kost. margaryny,
3/4 szkl. cukru,
szkl. mąki,
budyń czekoladowy,
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szkl. mleka.

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku. Dodać mąkę z proszkiem. Wsypać budyń oraz wlać mleko. Ciasto wylać na blaszkę. Piec 35-40 min w temp. 180st.

MASA WIŚNIOWA:
słoik wydrylowanych wiśni w zalewie (720 ml),
galaretka wiśniowa.

Wiśnie odsączyć. Sok połączyć ze szkl. wody, zagotować. Wsypać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić. Dodać wiśnie. Tężejące wyłożyć na ciasto.

ŚMIETANA:
1/2 l kremówki,
op. cukru waniliowego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 1/2 łyżki żelatyny.

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Ubijając, wlać żelatynę i wsypać cynamon. Wyłożyć na masę wiśniową. Na 3 godz. wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 07.03.2014 20:48
Wygląda apetycznie.
Iwusia 28.10.2013 22:27
musi smakować wspaniale, bo tak też wygląda
adelajda 14.10.2013 20:11
bardzo chętnie się poczęstuję :)
RenataZ-et 22.10.2012 19:41
Wspaniałe ciasto!
Jodaj 16.05.2012 11:18
pycha
Justyna Jussstiii 12.04.2012 19:03
super
jolanta19 11.04.2012 19:31
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak