Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa z lukrem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
cukier 250 g
masło 200 g
jajko 4
Skórka z jednej cytryny
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
lukier
cukier puder 1 szklanka
sok z połowy cytryny
kandyzowana skórka pomarańczy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa z lukrem

Masło rozpuścić w rondelku. Skórkę z cytryny zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Białka jaj oddzielić od żółtek, Do żółtek dodać cukier i miksować do czasu, aż masa będzie jasna. Do masy żółtkowej dodać stopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i zmiksować na gładką masę. Pianę z białek ubić na sztywno, dodać do reszty ciasta i delikatnie wymieszać. Formę dokładnie wysmarować masłem, wlać ciasto. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem na gładki lukier, posmarować nim ciasto. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 04.05.2012 21:40
Piękna babka.
paula99926 18.04.2012 21:33
super wyglada!!! nie mozna sie napatrzec!
sunnymood 16.04.2012 18:18
rewelacyjna:)
mirosława4 14.04.2012 19:47
smaczna a wygląda jak z obrazka:)
czekoladka_m 11.04.2012 16:03
Wygląda fantastycznie;):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak