Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z niespodzianką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 30 dkg
wieprzowina 50 dkg
wędzony boczek 50 gram
pieczarki 10 dkg
smalec 2 łyżki
cebula 1,5 sztuki
wątróbka drobiowa 15 dkg
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/3 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko 2 sztuki
żurawina
grzyby suszone kilka leśne

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z niespodzianką

Kroki postępowania

1
Grzybki leśne namoczyć i zagotować. Na patelni rozgrzać smalec. Wrzucić do niego pokrojoną w dużą kostkę wieprzowinę (najlepiej, żeby była poprzerastana tłuszczem - ja dałam karkówkę), pierś z kurczaka, boczek, przekrojone na 4 części pieczarki, pokrojoną w ćwiartki cebulę i namoczone grzyby leśne. Całość oprószyć solą i pieprzem, chwilę razem smażyć.
Krok 1 - Paszteciki z niespodzianką foto
2
Wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę (w razie potrzeby dolać więcej wody). Po tym czasie dodać pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę i dusić jeszcze 10 minut.
Krok 2 - Paszteciki z niespodzianką foto
3
Mięso ostudzić i dwukrotnie zmielić.
Krok 3 - Paszteciki z niespodzianką foto
4
Do zmielonego mięsa dodać żółtka i gałkę muszkatołową, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do mięsnej masy, delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Paszteciki z niespodzianką foto
5
Foremki do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do foremek nałożyć 2/3 mięsnej masy, zrobić w niej wgłębienia.
Krok 5 - Paszteciki z niespodzianką foto
6
We wgłębienia nałożyć żurawinę.
Krok 6 - Paszteciki z niespodzianką foto
7
Resztę mięsnej masy podzielić na 12 części, każdą część lekko spłaszczyć i położyć na żurawinie, docisnąć brzegi.
Krok 7 - Paszteciki z niespodzianką foto
8
Paszteciki piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Z tego przepisu wychodzi 12 pasztecików.
Krok 8 - Paszteciki z niespodzianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 17.08.2013 22:42
Ależ smakowicie wyglądają te paszteciki.
Ela15 28.07.2013 20:30
bardzo smaczne paszteciki
pacpaw 15.12.2012 10:51
takie niby pączki, ale pasztecikowe. Pomysł wart wyróżnienia
Beatris 01.08.2012 09:41
Ja też zrobiłam je po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni.
pacpaw 31.07.2012 21:50
jeszcze nigdy nie robiłem takich małych pasztecików
Weronika_eM 15.04.2012 23:17
apetyczne
anemon 12.04.2012 20:40
Zupełnie nowe wykorzystanie formy muffinkowej. Bardzo pomysłowe.
motylwe 11.04.2012 16:09
wspaniały pomysł i bardzo smaczne paszteciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak