Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po portugalsku

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz 2 filety
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
ocet winny 1 łyż.
oliwa 3 łyż.
mąka 3 łyż.
pomidory 500 g
cebula 2 szt.
czosnek 1 ząbek
oliwa 3 łyż.
pieprz 1 szczypta
oliwki zielone 10 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po portugalsku

Kroki postępowania

1
Sos: Obrane cebule i czosnek drobno siekam i szklę na 3 łyżkach oliwy na bardzo małym ogniu tak, żeby cebule zmiękły, a nie zrumieniły się. Dodaję posiekany czosnek, lekko podsmażam. Dodaje pomidory z puszki, soli, pieprzu do smaku i dalej duszę sos na małym ogniu do zgęstnienia.
Krok 1 - Ryba po portugalsku foto
2
Filety dzielę na połowę, solę, pieprzę i skrapiam octem winnym. Odstawiam na 15 minut. Otaczam w mące i smażę na rumiano w pozostałych 3 łyżkach oliwy, dokładając pod koniec smażenia trochę masła.
Krok 2 - Ryba po portugalsku foto
3
Rybę wykładam na ogrzany półmisek, wykładam na rybę gęsty sos i posypuję pokrojonymi na plasterki oliwkami z papryką. Podaję z ryżem.
Krok 3 - Ryba po portugalsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 03.03.2017 10:47
Zgłodniałam....chętnie bym zjadła.
Małgorzata92 16.07.2016 14:34
Jeszcze takiej nie jadłam :)
Grazyna0211 24.11.2015 16:08
smaczna ryba
IZABELA29 21.12.2014 09:56
dobra rybka z dobrymi dodatkami
ben-ka 13.11.2014 10:09
Smaczne fileciki...lubię taką rybkę.
Aleksandra/Olcia 17.10.2014 19:06
Mniam super
zbysio 07.05.2012 14:57
ooooo
kasienka23 06.05.2012 13:28
świetnie wygląda
stokrotka 11.04.2012 15:46
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak