Sposób przygotowania

Wszystkie rodzaje mięsa za wyjątkiem wątróbki oraz cebulę kroję na małe kawałki. Przekładam wszystko do rondla na rozgrzany tłuszcz. Oprószam wszystko solą i duszę na tłuszczu na niewielkim ogniu do miękkości. Po około 1,5 godzinie gotowania gdy mięso jest miękkie, dodaję wtedy pokrojoną wątróbkę i duszę jeszcze około 10-15 minut. Pozostawiam do ostudzenia. Wyjmuję mięso z rondla, a w sosie z duszenia moczę dokładnie dwie bułki. Całość mięsa wraz z namoczoną bułką przepuszczam przez maszynkę do mięsa trzy razy. Następnie dodaję cztery całe jajka i pieprz, mieszam dokładnie. Rozkładam mięsną masę do foremek wyłożonych folią aluminiową. Piekę pasztet w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez około 40 minut. Po ostudzeniu kroję pasztet w plastry, a potem na pół w trójkąty.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !