Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Basilcello ... czyli bazyliówka

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bazylia duża doniczka
spirutus 300 ml
cukier 250 g
woda 250 ml
limonka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Basilcello ... czyli bazyliówka

Z krzaczka bazylii oberwać wszystkie listki i włożyć do możliwie małego słoika.
Limonkę wyszorować, sparzyć i okroić z niej zieloną skórkę (bez białego albedo) - dodać do bazylii.
Wszystko zalać spirytusem, zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w ciemne chłodne miejsce.
Po maceracji odcedzić i przelać do większej butelki.
Wodę zagotować z cukrem i sokiem z 1 limonki - ostudzić i wlać do maceratu bazyliowego.
Butelkę szczelnie zakręcić i odstawić na 1-2 m-ce w ciemne i chłodne miejsce.
Nalewka jest tym lepsza, im dłużej leżakuje !

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna43 19.06.2012 08:51
musi byc ciekawa
Habibi 12.04.2012 00:26
Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich przepisów i zapoznania się z moimi pomysłami na różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak