Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna rolada biszkoptowa z kremem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 45 g
mąka pszenna 45 g
cukier puder 45 g
białko 1 szt.
barwnik zielony 1 szczypta
jajko 3 szt.
mąka pszenna 1 szkl.
proszek do pieczenia 1/2 łyżecz.
cukier 1/2 szkl.
cukier wanilinowy 1 łyżecz.
woda zimna 1/3 szkl.
jogurt naturalny 300 g
cukier puder 4 łyżecz.
galaretka agrestowa 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna rolada biszkoptowa z kremem

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotowuję masę na zielone kropeczki. W tym celu miękkie masło ucieram z cukrem pudrem. Do maślanej masy dodaję białko i dalej miksuję. Następnie dodaję mąkę i znów miksuję. Na koniec dodaję do masy troszkę zielonego barwnika, mieszam dokładnie łyżeczką. Zieloną masę przekładam do strunowego woreczka lub rękawa cukierniczego i wyciskam kropki na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Krok 1 - Wiosenna rolada biszkoptowa z kremem foto
2
Wstawiam blachę z kropkami do lodówki na 10 minut. Biszkopt: Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem. Następnie dodaję do piany mąkę, proszek, wodę, żółtka, cukier waniliowy i dokładnie mieszam. Biszkopt przekładam na blachę i wyrównuję powierzchnię. Wstawiam ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę biszkopt 17 minut. Gorącą roladę przekładam zaraz po upieczeniu na lnianą ściereczkę, zdejmuję folię aluminiową lub papier. Ciasto układam kropkami na zewnątrz i zawijam razem ze ściereczką. Pozostawiam aby wystygła. Krem: Naturalny jogurt ubijam z tężejącą agrestową galaretką rozpuszczoną w szklance wody. Odstawiam, aby masa nieco stężała. Drugą galaretkę również rozpuszczam w szklance wody, po czym wylewam do płaskiego naczynia i zostawiam do całkowitego stężenia. Następnie kroję galaretkę w podłużne paski. Nakładam tężejący gęsty krem i paski galaretki na biszkopt ostrożnie go rozwijając. Zawijam z powrotem.
Krok 2 - Wiosenna rolada biszkoptowa z kremem foto
3
Wstawiam nadzianą roladę do lodówki na całą noc. Następnego dnia kroję ciasto ostrym nożem.
Krok 3 - Wiosenna rolada biszkoptowa z kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 01.08.2012 11:50
ta rolada jest boska, nigdy takiej nie robiłam ale na pewno zrobię jutro
Habibi 31.07.2012 08:32
robiłam podobną :)
Justyna28 11.04.2012 17:46
oryginalna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak