Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żelazna porka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
sól i pieprz
smalec 5-6 (ze skwarkami)

Przepis i sposób przygotowania na: Żelazna porka

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć, jak na placki ziemniaczane.
Masę ziemniaczaną wylać na sito wyłożone ściereczką, nakryć i pozostawić na kilka minut, aby odciekł nadmiar soku.
Sok zlać ostrożnie znad osadu skrobiowego, a zebraną na dnie miski mączkę ziemniaczaną dodać ponownie do utartych ziemniaków.
Masę posolić i doprawić pieprzem.
Na dużej patelni stopić smalec ze skwarkami i na gorący wyłożyć miazgę ziemniaczaną.
Smażyć, stale mieszając, aż masa się udusi i podrumieni.
Podawać polane kwaśną gęstą śmietaną lub z kefirem czy maślanką - do popicia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 04.01.2014 09:52
szybki ciepły posiłek
Habibi 11.04.2012 10:42
Zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak