Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekstrakt waniliowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

laska wanilii 4 sztuki
wódka 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ekstrakt waniliowy

Laski wanilii nacinamy wzdłuż , ale nie przecinając ich do końca. Wkładamy do ciemnej butelki i zalewamy wódką. Zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 4-6 tygodni. Co parę dni możemy lekko wstrząsnąć butelką. Gotowy ekstrakt przelewamy przez sito, lub gazę i trzymamy w ciemnej butelce. Dodajemy do ulubionych deserów zamiast sztucznych aromatów waniliowych, czy raczej wanilinowych :) Możemy go przechowywać nawet kilka lat.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asia92wp 22.10.2012 15:44
ciekawe
asia92wp 22.10.2012 15:44
ciekawe
treonina 22.04.2012 11:10
a w zasadzie czemu do ciemnej butelki? ma to jakieś znaczenie?
treonina 22.04.2012 11:09
bardzo fajny pomysł!
zuzanna_z 21.04.2012 12:41
ciekawe
Karolinka111 11.04.2012 10:04
hmmm naprawde ciekawe
zoldiar 11.04.2012 09:55
hm... ciekawe, zrobię dzisiaj

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak