Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone pesto z bazylii

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 1-2 zabek
orzeszki piniowe 2 łyżki
oliwa 100 ml
sól do smaku
bazylia 40-50 gram
parmezan 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone pesto z bazylii

Sos powinno się przygotować w moździerzu,ale można również użyć zwykły mikser.
Rozdrobić w mikserze orzeszki i przełożyć na talerzyk. Następnie zmiksować czosnek , dodać połowę liści bazylii i rozdrobić je,dodać pozostałą część i ponownie rozdrobnić dolewając powoli oliwę z oliwek do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać parmezan, orzeszki i jeszcze raz krótko zmiksować do połączenia się składników.Wszystkie te czynności należy wykonywać krótko, ponieważ bazylia jest bardzo delikatna i w czasie dłuższego miksowania traci swój smak i kolor.Aby zachować ładny,zielony kolor sosu należy w czasie miksowania dodać do składników łyżkę lodowatej wody/lub małą kosteczkę lodu/. Część pesto,które nie zużyjemy możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak