Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Odstawić np na całą noc do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 190st, włożyć kurczaka na ruszt postawiony na brytfance. Piec przez 40 minut. Następnie wyjąć, obtoczyć dokładnie w mące, posmarować jajkiem, obsypać dokładnie bułką tartą. Wstawić ponownie do piekarnika na ruszt, obłożyć wiórkami masła i piec kolejne 30-40minut, do zrumienienia i miękkości. Co jakiś czas polać sosem z pieczenia lub smarować rozpuszczonym masłem. Jeśli macie kurczaki małe takie na 1 osobę, to można pominąć etap pierwszego pieczenia, tylko od razu je obtoczyć w mące, jajku i bułce i tak piec przez 50 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !