Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka waniliowo-czekoladowo-malinowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
masło 250 g
cukier 200 g
jajko 4 szt
kwaśna śmietana 2 szklanka
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczka
masa czekoladowa
gorzka czekolada 170 g
kakao 1 łyżeczka
Masa malinowa:
maliny świeże 0,5 szklanka
konfitura malinowa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka waniliowo-czekoladowo-malinowa

Kroki postępowania

1
Miękkie masło ubijamy mikserem wraz z cukrem.

Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jajku i dalej ubijamy.

Dodajemy śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy do połączenia składników.

Stopniowo dodajemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, solą i sodą, mieszamy do połączenia składników.

Masę dzielimy na 3 części.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej po czym dodajemy do niej łyżeczkę kakao, dokładnie mieszamy i wlewamy czekoladę do jednej porcji ciasta, miksujemy do połączenia składników.

Do drugiej porcji ciasta dodajemy maliny wymieszane z konfiturą, miksujemy do połączenia składników.

Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną.
Krok 1 - Babka waniliowo-czekoladowo-malinowa foto
2
Naprzemiennie dodajemy po łyżce każdej masy aż do wyczerpania składników.
Krok 2 - Babka waniliowo-czekoladowo-malinowa foto
3
Pieczemy w 180 stopniach prze około godzinę (do suchego patyczka).

Smacznego :)
Krok 3 - Babka waniliowo-czekoladowo-malinowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elka4621 08.06.2012 17:07
ciekawie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak