Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne koszyczki z pisankami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 150 g
margaryna 100 g
cukier puder 50 g
jajko 1 szt
kakao 1 łyżeczka
ozdoby cukiernicze
cukierki w kształcie jajek

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne koszyczki z pisankami

Mąkę i cukier siekamy z margaryną, dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do zamrażarki na 8 minut.

Ciastem wykładamy wysmarowane tłuszczem foremki na małe babeczki ( około 6 sztuk).

Z ciasta formujemy również uchwyty koszyczków i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Do reszty ciasta dodajemy łyżeczkę kakao i wyrabiamy aby składniki się połączyły.

Z ciemnego ciasta robimy coś na kształt kruszonki formując jakby małe "gniazdka" o średnicy nieco mniejszej niż nasze babeczki.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wszystko pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Babeczki około 20 minut natomiast uchwyty i gniazdka będą się piekły krócej.

Po wystudzeniu ciasta, "gniazdka" układamy na babeczkach a uchwyty przyklejamy za pomocą lukru bądź roztopionej czekolady.

Ozdabiamy je kolorowym lukrem.

Na wierzchu układamy kolorowe jajeczka a na brzegach układamy ozdoby cukiernicze w kształcie kwiatuszków.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 11.04.2012 02:02
pracowite dekoracje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak